Umiejętność sporządzania potraw jest o tyle ważniejsza od innych, że jest nam stale potrzebna- wiąże się ściśle ze zdrowiem, z prawidłowym rozwojem, kondycją, siłą, zdolnościami i dobrym ogólnym samopoczuciem człowieka.
Techniką Gospodarstwo Domowe objęci są uczniowie klas gimnazjalnych, którzy przygotowują się do wyboru szkoły zawodowej oraz uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy. Pracownia gospodarstwa domowego jest wyposażona w niezbędny sprzęt i naczynia kuchenne. Uczniowie pracują w grupach 4-5 osobowych.
Na zajęciach:
przygotowują potrawy zgodnie z programem nauczania, pod bezpośrednim nadzorem nauczyciela z kierunkowym przygotowaniem zawodowym.
Uczą się:
prawidłowego planowania posiłków, z wykorzystaniem zasad zdrowego żywienia
właściwej organizacji pracy z uwzględnieniem zasad BHP
kulturalnego zachowania przy stole, dbania o higienę osobistą i estetyczny wygląd
czynności porządkowych
gospodarnego wykorzystania surowców
Zdobyte tutaj umiejętności przyczynią się do ogólnego rozwoju i poprawy sprawności naszych uczniów, tak niezbędnych do możliwie samodzielnego i aktywnego życia w społeczeństwie.
Zajęcia prowadzą: mgr Danuta Adrych - Prośniak, mgr Barbara Orzechowska, mgr Rozalia Bandura